3 Dakikada Online Bilgiler
- Ayrıntılar
- Kategori: Yöneticinin Rehberi
- Gösterim: 1757
,, ,
,, ,
Pazarlama bir şirketin en önemli gelişme ve yaşama kaynağı. Bazen hiç üretim yapmayan hatta stoğu bile olmayan kurumlar, sadece pazarlama yetkinliği ile marka olup büyüyebiliyorlar. İşte pazarlama bazen bir fikir, bazen bir eylem, bazen bir tanıtım ile kendini gösterebiliyor. Pazarlama ile ilgili cin fikirler çoğu kez reklamcılardan çıksa da şirket yöneticilerinin fikirlere destek vermesi sayesinde yaşama geçebiliyorlar.
Ülkemizde son yıllarda hızla gelişen online fırsat sitelerini düşünün. Sistem tamamen bir pazarlama stratejisi ile kurgulanıp hayata geçiyor. Bir haftalık yoğun kampanya ateşi, seçimiş sınırlı sayıda özel fiyatlı ürün, çoğu kez bilinen ve sevilen markalardan oluşan kreasyon sayesinde siteler anlaştıkları tedarikçilerin mallarını veya hizmetlerini satıyorlar.
Tedarikçiler ürünlerini çok yoğun kampanya ile satan bu sitelere reklam desteği vermek yerine fiyatı düşürerek yardımcı oluyorlar. Alan memnun, satan memnun, ama ne oluyor, bu tedarikçilerin diğer dağıtım kanallları zarar görüyor. Varsa bayi ağları veya satış noktaları benzer ürünleri satmakta zorlanıyor, çoğu kez de iade ediyor. İade edilen mallar benzer kanallardan fırsat sitelerine dağıtlıyor.
Tedarikçiler zamanla fırsat sitelerine çok özel ürünler üretmeye başlayıp, diğer satış kanallarının zarar görmesini engellemeye çalışıyorlar. Ama bu da zaman içinde markaların zarar görmesini engelleyemiyor.
Pazarlama aslında tüketici davranışlarını trendleri, alışkanlıkları ve istekleri sürekli inceleyip, yeni taktikler yaratmak zorunda. Bilinen oyunlar günümüzde çok çabuk eskiyor. Hep aynı şeyi yaparak, ya da başkalarının yaptıklarını kopyalayarak uzun sürede başarılı olmak çok kolay değil. Zaten başarılı olursanız sizi de kısa sürede kopyalayıp, pazarınıza ortak olurlar.
28 Kasım 2013 de 28835 sayılı resmi gazete ile yayınlanan yeni tüketici kanunundan bazı başlıkları inceledik.
Sözleşmeler:
Küçük puntolarla ve karmaşık olarak düzenlenen sözleşmelere son verilecek. sözleşme ve bilgilendirmeler "en az on iki punto" büyüklüğünde, anlaşılabilir dilde, açık, sade ve okunabilir olacak.
- Sözleşmede öngörülen koşullar, keyfi şekilde sözleşme süresi içinde, tek taraflı olarak, tüketici aleyhine değiştirilemeyecek. Sözleşme için gerekli masraf vs talep edilemeyecek.
-Ödemelerde gecikme olsa da, tüketici işlemlerinde bileşik faiz uygulanmasına son verilecek.
-Eski kanunda 7 gün olan cayma hakkı süresi 14 güne çıkarıldı.
-Tüketici, sipariş vermediği bir ürünün kendisine gönderilmesi durumunda bundan sorumlu olmayacak. Banka Kredi Kartları vs gibi otomatik göndermeler sona erecek.
-Tüketici kredisi ve konut finansmanı (yani mortgage) sözleşmelerinde, tüketicinin isteği dışında sigorta yaptırılması uygulamasına son verilecek.
Elektronik Sözleşmenin Tanımı
Sözleşmenin her iki tarafının veya taraflardan birinin irade beyanının yazı, görüntü ses ve diğer verilerin sayısallaştırılması suretiyle meydana geldiği ve bu şekilde karşı tarafa iletildiği sözleşmeye elektronik sözleşme denir
Elektronik sözleşmeler, klasik usuldeki sözleşmeler gibi tarafların karşılıklı ve birbirine uygun irade beyanları ile doğar. Elektronik sözleşmeleri klasik usuldeki sözleşmelerden ayıran en önemli nokta, elektronik sözleşmelerin elektronik bir biçimde akdedilmeleridir. Yoksa elektronik sözleşmelerdeki unsurlar klasik usuldeki sözleşmelerde yer alan unsurlardan farklı değildir. Elektronik sözleşmelerin hukuki niteliği ve konusu klasik usuldeki sözleşmelerle aynıdır.