Giriş Kayıt

ÜYE GİRİŞ

Kullanıcı Adı *
Şifre *
Beni hatırla

Bir hesap oluşturun

Yıldız (*) işaretli alanlar gerekli.
İsim *
Kullanıcı Adı *
Şifre *
Şifre doğrulayın *
E-posta *
E-posta doğrulayın *
Captcha *

Danışmanlarımızdan Makaleler

Uzaktan Yönetim

Sınırsız, duvarsız ofisler hayalleri pandemi sayesinde gerçek oldu. Çoğu şirket aslında yıllardır uzaktan satış yönetimi, kanal yönetimi, servis yönetimi, help desk ve home office yöntemlerini kullanıyordu. Pandemi döneminde zorunlu olarak uzaktan, telefonla, internetle ve diğer uygulamalarla iletişim ve yönetim süreçleri başladı. Bu alanda geçmişte deneyimi olan firmalar bu deneyimlerini geliştirererek tüm iş süreçlerine uygulamaya başladılar. Hızlı geçiş yapanlar gelir kaybına uğramak yerine gelir artışına geçtiler. Yöneticiler için bu süreç daha zorlu oldu. Sorunlar ortaya çıktıkça masadan kalkıp yüz yüze açıklama yapamadılar. Sorunları çoğunlukla kendileri çözmeye alışmış yöneticiler, sorunları görmekte ve hızlı çözüm üretmekte yaya kaldılar. 

Uzmanlar uzaktan yönetim tekniklerinde en önemli 4 unsur öne sürüyor.

1. Net beklentiler belirleyin, çok açık ve anlaşılır olmalı.
Beklentileri belirlerken  çalışanlarınızı daha yüksek performans seviyelerine ulaşmaya teşvik edin. Şöyle bir düşünce olmamalı: “ben bu hedefi çok kolay yakalarım, zaten portföyümde potansiyel hazır şimdiden.” Ya da “ Bu hedefe ulaşmak imkansız patron hayal görüyor”
Çalışanlarla yapılan bir çok araştırmada yöneticilerin açık ve net hedefler belirlediğinde , çalışanların işi daha çok benimseyerek performanslarını arttırmak için çaba sarf ettiklerini gösteriyor.

2. Herkesin kullanabileceği kaynaklara yatırım yapın

Bulut tabanlı depolama sistemleri, çalışanların şirket bilgilerine evlerindeki kişisel bilgisayarlarından veya akıllı telefonlarından erişmelerine ve her yerden potansiyel kayıtları güncellemelerine olanak tanır. Bulut yazılımı, uzaktan satış ekibinizin her üyesinin ihtiyaç duyduğu bilgilere tam olarak ihtiyaç duyduğu anda sahip olmasını sağlamaya yardımcı olur, böylece herkes en güncel bilgileri alabilir.

3. Güvene dayalı ilişkiler kurun

İletişim, güven oluşturmanın anahtarıdır, ancak uzak ekipler için zor olabilir. Bildiğiniz gibi güven verilmez kazanılır. Adil ve açık sözlü olursanız, ve davranışlarınız tutarlı olursa, karşı tarafta güven oluşmaya başlar. Yöneticiler, çalışma programlarını ekip üyelerinin çoğunluğuyla örtüşecek şekilde planlamalıdır. Bu şekilde, herhangi bir sorun veya soru ortaya çıkarsa, hemen yanıt verebilirsiniz. Gerek duyduklarında erişilir olmanız gerekir. Toplantıda bile olsanız gerekirse mesajlaşma yoluyla size ulaşabilmelerine olanak sağlamanız lazım

4. Sosyal etkileşimi teşvik edin

Ekip üyeleriniz arasında olumlu etkileşimi teşvik edin. Haftalık toplantılar düzenlemek iletişim hatlarını açar ve ekibin birbirinden öğrenmesi için harika bir yoldur. Ayrıca, ekiple planlanmış toplantılar, büyük zorlukları ele almanıza ve yeni satış stratejileri için beyin fırtınası yapmanıza olanak tanır; herkes katılımdan faydalanır. Toplantılar bir sürekli eğitim haline gelebilir. Toplantıların sadece işe odaklanmaması gerektiğini unutmayın. Uzaktan satış ekipleri, su soğutucunun etrafında sohbet etmenin eski bir geleneğini kaçırıyor. En son viral görüntü veya etkinlik gibi günlük konularda tartışmaları teşvik etmek için toplantıları veya sohbet uygulamalarını kullanın.

Tayfun Türkalp

Eğitim Danışmanı

Orkestrayı yönetmek isteyen sırtını kalabalığa dönmelidir.

"Orkestrayı yönetmek isteyen sırtını kalabalığa dönmelidir." diyen James Crook  Yukarı Kanada ve Batı Kanada'da bir işadamı ve siyasi figürdü. 1778'de İskoçya'nın Kilmarnock şehrinde doğdu ve 1791'de üvey kardeşi Francis'in tüccar olarak faaliyet gösterdiği Fort Niagara'ya geldi. 1795'te Francis, James ve kardeşi William Newark'a taşındı.Onun bu mesajı pek çok lider veya araştırmacı için bir yol haritası oldu. Amacına ulaşmak için seyircilerin sözlerine değil, takımının düşünce ve duygularına odaklanmak gerektiğini anımsatır. Benzer davranışları Apple kurucusu Steve Jobs göstermiştir. Tüketicilerin ne istediğini değil, onların hayal edemediği uygulama ve cihazları ekibi ile tasarlamayı kendine amaç edinmiş ve yaptığı ürün ve çözümlerln başarısı ile de bu davranışının karşılığını almıştır. Girişimcilerin bu davranışları 1/4 oranında başarıya ulaşsa da, ülkemizde de benzer girişimciler çok başarılı işler yaptılar. Hepsiburada, Yemeksepeti, Trendyol gibi girişimler  benzer davranış gösteren girişimci ve liderler tarafından büyüdüler. 

Cargill-Turyağ İş Ortakları Eğitim Maratonu

Kasım Ayında  Başlayan  Cargill-Turyağ İş Ortakları Satış eğitimleri Ocak Ayı Ortasında Tamamlandı. İletikom Kıdemli Danışmanı Tayfun Türkalp tarafından özel olarak uzaktan sınıf eğitimi olarak hazırlanan interaktif zoom eğitimleri sonrasında katılımcılar daha başarılı satış ortamları için bilgilerini ve becerilerini yenilediler. 

Eğitime Katılan Firma Temsilcileri:

 

Hakan Tavukçuluk Bidfood Efe
Kubat Pastacılık Osmanlı Pastacılık
Gümüş Gıda Un Kamara Anadolu
Gümüş Anadolu Kopuz Gıda
Yeşil Rize Sevgi Tarım
Emek İhtiyaç Değirmencileri
Avteda Ayben Pastacılık
Huzursan Keçeci Huzur
Çiftlik Tavukçuluk Burak Gıda
Öz Aldemir Gıda Unipas Gıda
Turyağ Cargill

 

Medicana Ekibi Uzaktan İletişim Eğitimi

Medicana Sağlık Çalışanları İletikom Danışmanı Tayfun Türkalp ile zoom üzerinden iletişim eğitimi aldılar. İki grup olarak eğitime katılan çalışanlar grup çalışmaları ve interaktif uygulamalar ile başarıyla eğitimlerini tamamladılar.

 

Herkesin- her şeyin bir hikayesi var

"Merhaba bu gün nasıl geçti?" diye sorduğunuzda karşı taraftan o günle ilgili bir hikaye bekliyorsunuz demektir. İnsanlar iletişimde hikaye dilini kullanmayı ve duymayı çok severler. "Karnın aç mı?" sorusuna bazıları abartarak hikaye yazar gibi " aç bir kurt gibiyim, silip süpürebilirim" diye cevap verebilirler. Neden hikaye olmalı? Çok basit duyguları ifade etmenin karşı tarafa kendi hislerimizi anlatmanın en kolay yolu hikayeleştirmedir. Dikkat edin hikaye olması için duygulara dokunması duyguları ifade ediyor olması gerekiyor. Tiksinme, iğrenme, çok hoşlanma, zevk alma, üzülme, korkma gibi duygulardan bahsediyoruz. Bu duyguları ifade etmeye başladığınızda karşı taraf bu duyguları anlayabiliyorsa, hikayeniz başarılı demektir. İşte bu nedenle reklamcılar ürünler, hizmetler veya Şirketler için hikayeler üretmek isterler. BOSH firmasının kurucusunun Güvenle ilgili hikayesi gibi: "Müşterinin güvenini kaybetmektense para kaybetmeyi tercih ederim" Biliyorsunuz güven alışveriş yaparken en önemli dürtü olmaktadır.

Son günlerde ürünlere de hikayeler sıkça yazılmaya başlandı. Örneğin bitter çikolata üreticileri yaptıkları reklamlarda, çocuklar yerine "büyüklerin ve hatta elite kesimin talep ettiği bir çikolata bu", mesajı vermeye çalışıyorlar. İyi bir satış elemanı kendisi için bile bir hikaye ortaya koyar ve ilk tanıştığı müşterilerine bu hikayeyi sunar. Örneğin "Ben yıllarca mühendislik yaptım, ama benim sonradan fark ettiğim şey ben makineleri değil insanları ve insan ilişkilerini seviyorum. Zaten mühendislikte de çok başarılı olamamıştım. Ancak teknik bilgimi müşterilerime sunduğum ürünler için kullanmaya başlayınca müşterilerimin hoşuna gitti. Bir de baktım ki şirketin en iyi satıcılarından biri olmuşum. Ancak patronum zaman zaman bana sitem ediyor, "bizden çok müşterilerini düşünüyorsun " diyor."  Bu hikaye o satış elemanının akılda kalmasını ve karşısındaki kişilerle ilişki kurmasını sağlamaktadır. Pazarlama yöneticilerinin en önemli görevlerinden birisi şirketleri ve ürünleri ile ilgili hikayeler oluşturmalarıdır. Bir çok büyük şirketin  mesela, Microsoft'un CST Chief Story Teller diye bir pozisyonu var. Steve Clayton Microsoft'un baş hikaye anlatıcısı ve Microsoft İmaj ve Kültür Takımının Genel Müdürü olarak Nisan 2019 da göreve başladı.

Sizin de şirkete bir hikayeci almanız gerekmiyor mu? Yaratıcı hikaye nasıl yazılır? Yorgancı cama şöyle yazmış: Artık anneannenizin yorganlarını tamir için bize getirmeyin, içine  elyaf koyunca beğenmeyeceksiniz. Mesaj doğru verilmiş mi? Hikayesi var mı?  Son günlerde Fiat Otomobil firmasının en düşük gelirli müşteriye hitap eden modeli için yeni bir hikaye yazmışlar. Panda Cross modeli reklamında araç bir göle giriyor alt yazı olarak şöyle geçiyor" Bahçeli havuzlu lüks bir ev fiyatına aldığın bir SUV ile bu suya giremezsiniz"  İşte Panda Cross Hikayesi bu, satar mı? Göreceğiz.