Özellikle yüksek enflasyon ve faiz dönemlerinde kurumların nakit akışı çok önem kazanmaktadır. Günümüzde ödeme araçları çoğaldıkça, kişiler ve kurumlar nakit akışlarını planlamakta zorlanmaya başladılar. Böylece ödemeler ertelenmeye başladı, kim daha etkili ödeme talep ederse önce onlar ödenmeye başladı. Telefonda tahsilat bu nedenle hızlı ve etkili bir iş yapış şekli oldu.
Ancak tahsilat bir kurumun önemli bir aracı olduğuna göre bu konuda bir iş süreci hazırlanması gerekiyor. Örneğin henüz vadesi gelmemiş borçlar için hatırlatma mesajı veya araması yapılacak mı? Yapılacaksa ne söylenecek, veya ne yazılacak: örneğin Şu tarihli faturamızın sözleşme gereği son ödeme tarihi…. , hizmetlerde bir aksama olmaması için .. tarihten önce ödenmesini rica ederiz, veya buna benzer bir mesaj verilmeli mi? Ödeme tarihi bir hafta geçince ne mesaj vereceğiz, bir ay, üç ay geçince ne yapacağız. Tekliften başlayarak ne söylüyoruz (ödeme vadesi-gecikme)
Sözleşmemizde/Faturamızda ne yazıyor,
Hatırlatma ne zaman kaç kere? Ne ile
İhbar ne zaman yapılacak ne denecek, gecikme faizi uygulanıyor mu?
Zamanında ödeme yapanlara ne yapacağız?
Yapmayanlara ne yapalım? Ödül ve ceza olacak mı? Örneğin vergi dairesi bile düzenli ödeme yapan mükelleflere zaman zaman indirim uyguluyor. Bazı firmalar önceden ödeyenlere indirim yapıyor. Bu tür ödüller tahsilat yapanların işini kolaylaştırır. Örneğin: şu tarihe kadar ödemenizi yaparsanız % 5 indirim hakkınızı kullanabilirsiniz” gibi. Tahsilatlarda gecikmeye bağlı olarak kademeli olarak farklı kişilerin arama yapması düşünülüyor mu?
Tahsilat için arama yapacak kişilerin bir kerede başarılı olabilmeleri için onlara hangi yetkiler tanımlanacak. Örneğin şu tarihe kadar tahsilat yaparlarsa vade farkında indirim veya hiç tahakkuk ettirmeme gibi bir yetkileri olacak mı? Unutmayalım telefonla bile kişileri aradığımızda bunun kuruma bir maliyeti var, bu nedenle en az arama ile tahsilat yapabilmek verimliliği arttıracaktır.
Bir kurumun nakit akışını yönetenler için tahsilatların bir kaç gün önce yapılması bile çok önemli kazançlar sağlamaktadır. Kurum çalışanlarının ve tedarikçilerinin zamanında maaş ve ödemelerini alabilmeleri için, etkili tahsilat süreçleri hazırlayıp, bu süreçleri izlemekte ve sürekli geliştirmekte yarar var.