Danışmanlarımızdan Makaleler

Yıllardır birlikte çalıştığınız, hafta sonlarını birlikte geçirdiğiniz iş arkadaşlarınızla çok samimisiniz, hatta ailece görüşüyorsunuz. Bir gün sizi başarılarınızdan dolayı terfi ettirip o arkadaşlarınızdan sorumlu yönetici yapıyorlar. Hayatınız birden çok değişiyor, onlar sizin tüm duvarlarınızın içini görmeye alışan kişiler. Şimdi ne yapacaksınız. İyi ilişkiler ile iş hayatında başarıya ulaşmak o kadar kolay değil. İşte size 90 günlük reçete: En kısa sürede ekip içinde otorite kurmanız gerekir. Bunu sizin yöneticiniz gözlemeye ilk günden başlayacaktır. Ne kadar erken yaparsanız o kadar işiniz kolaylaşır Birlikte eşdeğer pozisyonda çalıştığınız iş arkadaşlarınız ile aranıza hızla duvar koymanız gerekiyor. Sosyalleşmeyi azaltmanız gerekiyor.

Takımınızdan destek isteyin. İlk hafta içinde ekibinizle bire bir toplantılar yaparak mevcut işleri daha iyi nasıl yapabileceğinizi tartışın ve tavsiyelerini alın Bir gecede güven uyandırmanız olası değil ancak işe yarayabilir. İlk defa yönetici oluyorsunuz her şeyi bilmeniz gerekmiyor. Ancak neleri bilmediğinizi öğrenmekle işe başlayabilirsiniz. Rolünüzün değiştiğini anlayın.

 

Yıllardır birlikte vakit geçirdiğiniz iş arkadaşlarınızla artık daha az vakit geçirin. Eğer aranıza profesyonel sınırlar koyamazsanız, onları yönetmeniz imkânsız olacaktır. Bir arkadaşım çok yakın arkadaş olduğu çalışanın yöneticisi olduğunda çalışanın sabahları artık işe geç geldiğini ve işleri kaytardığını görünce işten atmayı düşünmeye başlamış. Durumu fark eden patronu ise onun ekibi yönetemediğini belirtmiş. Puan kaybetmeye başlayınca bir karar almış: “Kişisel davranmayacağım ama kişisel olacağım” demiş kendi kendine ve ekibi ile problemleri konuşmaya başlamış.

  • En baştan ölçümleyeceğiniz performans kriterlerini ekibiniz açık açık ileterek başlayınız. Ben şu kadar ziyaret, şu kadar teklif, vs gibi işin gerektirdiği net hedefleri açıklayın.
  • Düşük performansı kayıt altına alın: Ölçümleriniz sonucu beklenilen çalışmayı göstermeyen ekip üyeleri ile toplantı yaparak eksik kalan noktaları açıklayın ve bunu yazılı hale getirin. Bu yazılar bir uyarı niteliğinde olmalı ki, sonradan devamında aynı davranışlar düzelmediğinde sürpriz olmasın.

Deneyimin sesi

Bir satış reyonunda çalışan arkadaşım, şef olunca arkadaşlarına yine aynı davranmaya başlamış. Onların onun yeni rolünü anlayarak aynı şekilde çalışacaklarını düşünmüş. Ancak aralarından bazıları denetim olmayınca işleri aksatmaya başlamışlar. Aksatmayan çalışanlar da bu çalışanları şikâyet etmeye başlamışlar. Hatanın, beklentileri önceden söylememek olduğunu biraz geç fark etmiş.

Neyi bilmediğinizi öğreniniz

Birçok şirket yeni terfi ettirdiği yöneticilerine maalesef gerekli eğitimi vermeyi düşünemez, ya da iş işten geçtikten sonra bu işi yapar. Örneğin daha önce hiç astınızla bir performans değerlendirmesi toplantısı yapmadıysanız, ya da işe giriş mülakatı yapmadıysanız, bu konuda hemen şirketin İnsan kaynakları yöneticisine gidip yardım almanız gerekir. Ya da raporları nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız, finans müdürüne gidip öğrenmeniz gerekir.

Yazılı olmayan kurallar

Her kurumda yazılı olmayan kurallar vardır. İnsanlar her işi yaparken kolay yöntemler geliştirmiştir. Bu yöntemleri yeni katıldığınız bir şirkette bilemezsiniz. Bunları ancak sorarak öğrenebilirsiniz. Sakın ola ki değiştirmeye çalışmayın, iş körlüğü riski olsa bile bunu başta bilemezsiniz, yapacağınız bir hata güven kaybına neden olur. Örneğin fotokopileri belki de asistan değil çaycı çekiyordur. Siz asistanınızdan istediğinizde sıkıntı çıkacaktır. Kargo gönderme işi akşamları güvenlik görevlisi tarafında yapılıyor olabilir. Bunu öğrenmeniz gerekir.

Yönetime karşı belli mesafede kalın

Daha ilk günden yönetim sizden fikrinizi sormaya başlayacaktır. Aslında bu bir sınav gibi olacaktır. Hemen her fikrinizi açıkça söylemeyin. Bu konuda politik olmanız gerekir. Her seçeneğin iyi ve kötü yanlarını düşünüp aktarmanız başlangıç için daha doğru olacaktır. Bırakın bir süre kararları kendi alışkanlıkları ile alsınlar. Ancak size sorulduğunda cevapsız bırakmamanız gerekir. Cevap vermemek is sizi sorgulamalarına neden olabilir.

İşlerin başarılması için her kademeden destek alın

Yönetime bir şeyleri göstermenin en iyi yolu belli işlerde gönüllü olarak yöneticinizden bazı işleri üstlenmeyi talep etmektir. Örneğin az hareket eden stokları incelemeyi teklif etmek, ya da rakip ürünlerin fiyat analiz raporunu hazırlamak gibi kendinizi göstereceğiniz bir şeyler bulmanız gerekir. Aynı şekilde size bağlı çalışanlar içinde en deneyimli olanlar ile diyaloga girerek işlerin daha iyi nasıl yapılması gerektiği konusunda öneriler alabilirsiniz.

Sizin bilmediğiniz birçok şey işlerin yapılış şeklini belirlediğinden onları araştırmak ve öğrenmek için diğer çalışanlara başvurmanız gerekir. Örneğin işleri hızlandırmak için neden iki eleman daha almıyoruz demek yerine bunun faydalarını veya zararlarını üstünüzden ve astlarınızdan öğrenmeye çalışmalısınız.