Danışmanlarımızdan Makaleler

Dünyada son 25 yılda sıfırdan başlayarak milyarder olanların sayısı 800 kişiyi aştı. Bu kişilerin yarattıkları şirketlerin değeri 5 Trilyon doları geçiyor. Bu sayı toplam milyarderlerin 2/3ü kadar. Geri kalanlar ya babadan ya da eşten kalan mirasla milyarder konumundalar. Gayri safi Hasılanın % 7 sini oluşturan bu 800 kişiyi John Sviokla ve Mitch Cohen araştırmış. Bunların bir kısmı ile mülakat yaparak nasıl başarıya ulaştıklarını keşfetmeye çalışmışlar. Onların yazılarından size özet olarak aktarmaya çalışacağım.

Öncelikle bu milyarderlerin dünyaya bakışları bizlerden farklı; Onların bu bakış açısı, iyi fikirleri büyük işlere dönüştürmeye yaramış. Bu kişilerin ortak özelliklerine baktığımızda, işlerini geliştirirken 5 alışkanlıklarının benzer olduğunu görüyoruz.

Fikir, Zaman, Risk , Aksiyon, Liderlik

Bu alışkanlıklara üretme kelimesini ekliyorlar. Müşterilerinin var olduğunu bilmediği ürün ve hizmetleri üretmek onların işi. Zuckenberg’in Facebook u gibi. Bu milyarderlerin en az dörtte biri eski çalıştıkları şirketlerden kovulmuş kişiler. Onlar şirketlerinin yavaş ve sıkıcı karar alma mekanizmalarına direnmiş ve dolayısıyla dışlanmışlar.

 

Milyarderlerin alışkanlıklarına baktığımızda örneğin hepsi bir uçak bombası etkisi yaratacak fikir üzerinde çalışmışlar. Fikirler: Farkında olma, Empati, Hayal gücü, Bilgi temeline oturmaktadır. Örneğin kritik trendlerin farkında olmak, müşteri ihtiyaçlarına duyarlılık (empati) göstermek, yaratıcı düşünmek, ve pazarı bilmek. İkinci alışkanlık ise zaman; Hiçbir proje 3 ay veya bir yıl gibi kısa sürelerde başarıya ulaşmamış. Her proje için sabretmek ve zamanı hesaba katmak gerekir. Üçüncü alışkanlık aksiyon ise yaratıcı çözümlerin uygulanmasıdır. Örneğin Afrika’da Telefon operatörü üyelik parasını ödeyemeyecek müşteriler için ön ödemeli ucuz kartları satmayı düşünmüş ve başarıyı yakalamıştı. Dördüncü alışkanlık risk alma; bunu göreceli risk almak olarak düşünün. 5000 TL sermaye ile köyde işportacılığa başlayan ve para kazanan bir girişimci, bir anda vaz geçip, büyük şehire market açmaya gider. Sizce işi bırakması risk midir? Uzun vadede evet, çünkü köye bir market açılsa işi bitecek, oysa bu marketi daha geniş bir pazarda açmakla riske girdi, ancak uzun vadede daha büyük bir şirkete sahip oldu. Sonuncu alışkanlık ise liderlik; Milyarderlerin hiç biri yalnız çalışmıyor, birçok yaratıcı ve üretken kişiyi yanlarında sürüklüyorlar. Liderlikleri sayesinde bu kişilerin performansının tamamını işte kullanabiliyorlar.

Ne dersiniz siz de milyarlar üretebilir misiniz?

Tayfun Türkalp